Sosyal Medya

Güncel

Kerkük’e yığınak

Irak ordusuna bağlı ağır silahlarla donatılmış 3 bin kişilik Haşdi Şabi gücü Kerkük’ün kuzeybatısına konuşlandırıldı. Bölgesel Kürt Yönetimi şehre giren iki ana yolda hendek kazarak tedbir aldı



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) gerçekleÅŸtirilen tartışmalı referandumun ardından yeni geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. IKYB, Irak hükümetinin saldırı hazırlığı yaptığı yönündeki istihbarat üzerine harekete geçti. PeÅŸmerge güçleri, sabah saatlerinde Hazır bölgesinde Duhok ve Erbil’den Musul’a giden iki ana yolu kapattı. BaÄŸdat ve Musul yönlerinden Kerkük’e uzanan ana yollar, ağır makinalı silahlar ile donatılmış “kontrol noktaları”na ek PeÅŸmerge gücü gönderildi. Yollarda hendekler kazıldı. Uzun araç kuyruÄŸu oluÅŸmasının ardından yol tekrar trafiÄŸe açıldı. 
ÜÇ BİN MİLİS İDDİASI
Irak Hükûmeti Resmi Sözcüsü Saad Hadisi “Musul ve Kerkük’e yönelik herhangi bir saldırı planımız yok. Irak yönetimi saldırı deÄŸil; diyalogdan yana” açıklamasının ardından yeni bir geliÅŸme daha yaÅŸandı. Irak ordusuna baÄŸlı HaÅŸdi Åžabi’nin, Kerkük ÅŸehrindeki PeÅŸmerge mevzilerinin karşısında yer alan bölgelere askeri sevkiyat yaptığı iddia edildi. 
 
700 PKK’LI GELDÄ°
IKBY Batı Cephesi PeÅŸmerge Komutanı Kemal Kerküki “Havice operasyonun bitmesine raÄŸmen HaÅŸdi Åžabi’nin ÅŸehrin kuzeybatısına ağır silahlarla askeri sevkiyatı üç gündür devam ediyor. Özellikle dünden itibaren bölgeye top, tank ve çok sayıda silah konuÅŸlandırıldı. Operasyon bitmiÅŸse bu kadar ağır silahın özellikle PeÅŸmerge güçlerinin karşısına konuÅŸlandırılması manidar. HaÅŸdi Åžabi ile PeÅŸmerge güçleri aralarındaki mesafe yaklaşık 500 metre” dedi. Bölgeden gelen haberlere göre yaklaşık 3 bin kiÅŸilik HaÅŸdi Åžabi gücü Kerkük sınırına yerleÅŸti. Kerkük’ün giriÅŸ ve çıkışlarının çeÅŸitli bölgelerinde tank ve ağır makineli silahlara sahip PeÅŸmergeler görülürken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük BaÅŸkanı Mehmet Seman AÄŸaoÄŸlu “Dünden bu yana Kerkük’te tansiyon yükseldi. 700’e yakın özel eÄŸitimli PKK’lı Kerkük’e geldi” dedi.
Ä°BADÄ°: SAVAÅž OLMAZ
YaÅŸanan bu geliÅŸmelerin ardından kameraların karşısına geçen Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi, orduyu Kürtlere karşı savaÅŸtırmayacaklarını ancak anayasayı da uygulayacaklarını söyledi. Ä°badi “Ordumuzu, halkımıza karşı kullanmayız, Kürt vatandaÅŸlara karşı da savaÅŸmayız. Görevimiz, ülkenin toprak bütünlüğünü korumak, anayasayı uygulamak ve vatandaÅŸlarımız ile ulusal kaynaklarımızı korumaktır” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.